Har ni inte sett den med Leonardo DiCaprio så se den. Filmen baseras på Jim Carrolls självbiografiska bok med samma namn från 1978. Som vanligt storspelar Leonardo och jag kan inte förstå var han får sina fantastiska skådespelartalang ifrån.

 

På driven i New York (The basketball diaries)

Historien beskriver den trettonårige Jim (Leonardo DiCaprio och hans kompisar Mickey (Mark Wahlberg), Neutron, Bobby och Pedro som växer upp i East Village i New York  i mitten av 1960-talet. Gänget, med undantag av Pedro, är mycket lovande basketspelare och deras framtid ser ljus ut. Efter att ha blivit svikna av vuxenvärlden genom bland annat baskettränaren Leftys pedofiltendenser börjar pojkarna fly verkligheten genom att sniffa lim och dricka alkohol. Småstölder och inbrott blir ganska snart vardagsmat. I den snabbt nedågående spiralen förlorar Jim två av sina närmaste vänner redan vid 14 års ålder, ångesten och drogerna blir snabbt tyngre. För att finansiera sitt missbruk av heroin blir även brottsligheten grövre och det forna basketgänget är snart indragna i rån och mord. Efter att ha blivit utsparkad hemifrån lever Jim på gatan och försörjer sig bland annat genom prostitution. Hans enda livlina är den dagbok han alltid skriver ner sina tankar i.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *