• Blanka ut:
  • Tillsätta kallt smör i en sås, stuvning eller soppa före servering för att maträtten ska få en blank yta.
  • Bräsera
  • Sjudning av t.ex. kött eller fisk tillsammans med en liten mängd vätska
  • Halstra:
  • Grilla på halster över glöd. Metoden används mestadels till fisk
  • Kandera:
  • Doppa livsmedelet i koncentrerad sockerlag. Används ofta till nötter, bär, frukt och konfekt
  • Reducera:
  • Koka en vätska på stark värme utan lock så att volymen minskar till ca hälften eller 2/3 
  • Passera:
  • Pressa ett livsmedel genom en perforerad yta. tex. en sil så att livsmedlet blir finfördelat
  • Pochera:
  • Tillaga en maträtt i sjudande vatten, t.ex. sjuda ägg utan skal eller fisk
  • Sautera:
  • Används på två olika sätt. Antingen steker man livsmedlet snabbt utan att det tar färg eller så får små bitar av t.ex. grönsaker, kött eller fisk fräsas och färgsättas, därefter efterstekas under lock
  • Skumma av:
  • Ta bort skummet vid uppkokning eller efter den första kokningen används bl.a. vid marmelad, saft- och sylt tillverkning eller vid tillagning av buljong
  • Tranchera:
  • Skär kött, fisk eller fågel i skivor
  • Ångkoka:
  • Livsmedlet läggs i en hållare med hål som har lock. Hållaren ställs sedan över kokande vatten
Print Friendly

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Följ min blogg

  • Follow my blogg with Bloglovin
Kontak & Info Citat
Matbloggstoppen Matklubbens Topplista